Esato Mobile
Regional : Europe, Middle East and Africa : Slovak forum V.2
> New Topic
> Reply
< Esato Forum Index > Regional > Europe, Middle East and Africa > Slovak forum V.2 Bookmark topic
Page <  123 ... 155715581559 ... 161816191620>

hai Posts: 6

.....a stretli sa raz štyria: Slovenský básnik Gregor Papuček z Budapešti, literárny kritik prof. Andrej Červeňák z Filozofickej fakulty univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, básnik a šéfredaktor Ľudových novín, týždenníka pre maďarských Slovákov v Budapešti, Imrich Fuhl a moja maličkosť. Budapešťanov som sa spýtal, akým jazykom hovorili prichodiaci kočovní staromaďarskí pastieri na naše teritórium, keď v oblasti poľnohospodárskych názvov si osvojili mnohé slovenské podstatné mená.
Títo prišelci nemali vlastné názvy ani z roľníckeho každodenného života? - spýtal som sa.
Gregor Papuček, kvalifikovane ovládajúci maďarčinu a slovenský jazyk odvetil, že prichodiaci roľníci na staroslovenské územia si museli osvojiť mnohé slovenské podstatné mená, lebo tieto nomádske kmene používali len tzv. nosovky.
-Hu...eh...ih...ee...hm... - odvetil básnik Gregor Papuček.
Šéfredaktor Imrich Fuhl Papučkove tvrdenia podporil.
Profesor Andrej Červeňák pripomenul bohatú slovenskú zásobu slov. Budapešťanov sa spýtal, ako by do maďarčiny preložili vetu:
- Obutý zajac uteká.
Opýtaní skúšali, lámali slová, ale vetu v doslovnom preklade preložiť nemohli. Totiž "felhúzot nyúl" je natiahnutý zajac a " felóltözött nyúl" je oblečený zajac.
Vedno sme konštatovali, že zásoba slovenských slov je bohatšia ako maďarský jazyk. Zaujímal som sa, ako by do maďarčiny preložili už raz nadhodenú vetu spisovateľom Ladislavom Ťažkým, ktorá znie: Kováč kuje na nákove z kovu podkovu a podkúvač podkovami podkúva koňa.
--
Posted: 2010-03-12 14:27:11
Edit : Quote

On 2010-03-12 12:56:12, 7wcsnurka wrote:
Hai opakujes,presne to iste cmarol uz oltcit post pred tebov ale nevadi,borko nech si to precita aj viackrat

...to je aj pre Teba!!!!!!!!!!Opakovanie Matka Mudrosti,saq ty pre ten dym tiez dost tazko vidis....
--
Posted: 2010-03-12 14:43:30

...inac,neviem ci citas pozorne,ROPKO,ale Citko citoval trochu ine suvislosti....ale tiez k Slovanskemu Pismu....kua,nasad Sarisan DETOX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
--
Posted: 2010-03-12 14:58:02

boto43 Posts: > 500

slovacs,jiz prestante blbnout. Mate 16 letou historiji a zadne dejiny,zadneho krale,cisare aneb ruskyho cara. A jak muze byt szlovenstina zakladem slovanskych jazyku,kdyz vznikla v polovine osumnacteho stoleti. Obyvatelstvi hornich uher ni nemluvili a na uzemi dnesniho slovenska se sni zacalo mluviti koncem dvacatych let minulyho stoleti. Obyvatele slovenske s ni nemluvili po vzniku csr a odmitali s ni mluvit. Proto tam bylo odeslane ceske cetnictvi,ktere madarsky mluvici obyvatelstvi ubijelo aby mluvili s vlastnym jazykem,ktery byl vytvoren s cestiny. Jo je pravda,ze slovenstina je asi stred slovanskych jazyku ponevadz byla vytvorena jako posledni ze vsech slovanskych jazyku.
Jinac slovaci jako takovy nejsou. Vy jste my a my jsme vy. Jste nepovedeny cesi. Osidleni hornych uher cechami zacalo po husitskych valkach a pak po vzniku csr. O tomhle muzu podat dukaz dle vasich prijmeni. Szrcs ma typicky ceske prijmeni,taky b1 jen jeho predci smenili v za u. Dedek woldkid taky,jenom tam ma misto a souhlasku ia,kterou si szlovaci udelalu umele. Jednoduse,szlovaci mluvici lovensky jsou cesi a ostatni jsou madari a cikani. Jo proto vas mam tak rad
--
Posted: 2010-03-12 18:22:00

7wcsnurka Posts: 12

Hai,daj pokoj s detox,vomne okrem gambacov ziadny tox niesa,thc lieci,tebe by myslim pomohlo a ty furt len kopinatu a nakeho fera
--
Posted: 2010-03-12 23:34:13

...hehe,ste zlati Ropko a Botko...
--
Posted: 2010-03-13 20:59:00

oltcit Posts: 7

citace:
Najviac ma sere, ze ma tahaju do akejsi vojny proti terorizmu, pretoze par ludi zomrelo, ale popri tom obmedzia slobodu miliomom ludi. Ludia zacinaju mat nejaku pokrutenu predstavu o slobode. Sloboda nieje otom, ze mam na regaloch nekonecne mnostvo vyrobkov z ktorych si mozem slobodne vybrat.

a este vystava otazka kto su to oni a preco to robia.

alebo:
Peter Nagy - Len pomaly, tak presné opäť tiež niečo vystihol, čo nie je normálne pre normálneho človeka! Stačí si prečítať slová tejto piesne alebo sa započúvať do nej!

Po diaľnici beží kôň
Chceš mať voľnosť ako on
Len pomaly
Len pomaly...pomaly

Kôň je symbol slobody
On nechce žiť tak ako my
Len pomaly
Len pomaly...pomaly

Všetci sa obzerajú
Do seba autá vrážajú
Keď si pletú
Známu vetu: „Čo je to sloboda?“

Po diaľnici beží kôň
Chceš mať voľnosť ako on
Len pomaly
Len pomaly...pomaly

Strážia nás tu kamery
tu nik nikomu neverí
Len pomaly
Len pomaly...pomaly

Pádime za slobodou
Už vedieme sto bodov
V šialenej túžbe
slobodu sme - dávno predbehli

Dá sa zísť
Z tej diaľnice čo nikde nekončí
Dá sa zísť za nim
Len pomaly.......

http://www.youtube.com/watch?v=WnOJq1ssTmo
[ This Message was edited by: oltcit on 2010-03-13 21:11 ]

--
Posted: 2010-03-13 22:09:56

boto43 Posts: > 500

zdravim vas ,jak se vede. I prijmeni homola je prijmeni ceske. Vzniklo v dobach pravekych,kdyz se sralo pod sebe. A kdyz nekdo nasral vice,tak se reklo „hele ,jaka homola”. Hajku je pravdou,ze madari mely hodne malou slovni zasobu. Vdyt jim po jich potulkach evropou stacilo hejkat,mlaskat a rvat. Je docela mozny,ze naci madari,by mohli namitat nac jim je slovni spojeni „obutej zajic”,kdyz uvedenej jav nikdy nemuze nastat. Ruku na srdicko, kdo by nasadil boty zajici ? Ale i tak to ja povazuji za nedokonalost madarstiny. Bylo by vhodny proskoumat jestli nemej vyraz pro spojeni - zajic v botach? Ja mam pro jazyky mluvicimi na hornich uhrech slabost. Chcu se stat hungaristem i uhristem.
--
Posted: 2010-03-14 12:32:00

sorac Posts: 42

toto je ina pecka..

http://www.youtube.com/watch?[....]og59c&feature=player_embedded#
--
Posted: 2010-03-15 16:03:38

On 2010-03-15 16:03:38, sorac wrote:
toto je ina pecka..